22 Jun 2008

Harga kertas naik 50 peratus

Oleh WAN NOOR HAYATI WAN ALIAS

PETALING JAYA 21 Jun - Harga kertas, alat tulis, percetakan dan pembungkusan dijangka terus naik sehingga mencecah 50 peratus tahun ini.

Presiden Persatuan Pedagang Kertas Malaysia (MaPMA), Alvin Goh Kheng Jiu berkata, kenaikan harga itu tidak dapat dielakkan ekoran kenaikan harga minyak dan barangan lain ketika ini.

''Kenaikan harga kertas cetak kini mencecah AS$1,050 (RM3,412) bagi setiap tan metrik bakal menjejaskan kos operasi syarikat penerbitan dan percetakan.

''Dua tahun lepas, satu tan metrik kertas putih saiz A4 boleh dibeli dengan harga AS$800 (RM2,600) sahaja,'' katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Agung Tahunan MaPMA yang dihadiri oleh para pengedar dan pembekal kertas, alat tulis dan mesin cetak di sini hari ini.

Beliau membuat kenyataan mewakili tiga lagi persatuan iaitu Persatuan Percetakan Cina Wilayah Persekutuan dan Selangor (SFTCPPA), Persatuan Mesin-mesin Cetak Malaysia (MPA) dan Persatuan Penerbit Buku dan Alat Tulis Kuala Lumpur dan Selangor (SKLSBA).

Sementara itu, Pengarah Urusan Ajensi Riaz Sdn. Bhd. Ramjan Din berkata, kenaikan harga kertas juga berpunca daripada dominasi harga pasaran oleh syarikat pengeluar kertas terbesar di dunia, Kumpulan Sinar Mas dari Indonesia.

''Syarikat tersebut menghadapi masalah kekurangan bahan mentah iaitu pulpa, ekoran sekatan penguat kuasa terhadap pemotongan pokok di hutan.

''Memandangkan seluruh negara Asia bergantung kepada pengeluaran kertas dari negara itu, maka berlakulah monopoli harga yang mengakibatkan kenaikan harga kertas di pasaran tempatan sekarang,'' katanya.

Dalam pada itu Alvin berkata, persatuan-persatuan di dalam industri berkenaan menyarankan kerajaan memansuhkan duti import dari negara Asia sebanyak lima peratus dan dari negara bukan Asia sebanyak tujuh peratus terhadap kertas untuk percetakan dan kertas putih saiz A4.

Saranan tersebut, katanya, dibuat supaya pengimportan kertas tidak dimonopoli oleh satu pihak sahaja dan terbuka kepada syarikat pengeluar kertas dari Eropah dan dengan itu, harga kertas akan menurun.

Sumber: Utusan Online

Tiada ulasan: