27 Disember 2007

Editor 'Power' vs Editor Urusetia

Kata bijak pandai, "Keberkesanan (functional) sesebuah penerbitan itu bergantung kepada editornya yang 'power'. Bukan 'power' editornya."

Selain tugasnya menyunting naskhah, lazimnya editor juga berperanan sebagai pengurus projek sesebuah penerbitan itu. Editor juga berperanan sebagai penghubung di antara penulis dan pereka bentuk dan 'team' pemasaran. Mahupun begitu, secara idealnya, editor bukanlah pemegang 'kuasa mutlak' menentukan rupa akhir sesebuah penerbitan.

Untuk menjadi seorang editor yang 'power' - seseorang itu mestilah mempunyai ilmu pengetahuan dan berpengalaman luas dalam bidang penyuntingan, penulisan, reka bentuk, dan pemasaran. Sekaligus.

Adalah sesuatu yang mendukacitakan jika dalam sebuah majlis ilmu yang dianjurkan oleh PURNAMA DBP, editor-editor muda yang menangani/akan menangani projek penerbitan buku bergambar untuk kanak-kanaknya hanya menjadi urusetia (pendaftaran, pencatat, dan lain-lain).

Ketika pembentangan kertas kerja berlangsung, beberapa orang urusetia di meja pendaftaran (yang terdiri daripada editor-editor) bersantai-santai sesama mereka. "Tak masuk dengar 'talk'?" Tegur aku. "Oh! Saya tengah tunggu peserta-peserta yang mungkin lambat sampai!" Kata mereka.

Damn!

Tiada ulasan: